בזמן שארה"ב מתעוררת ליום שאחרי ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות, עולות שאלות רבות לגבי המציאות הכלכלית אליה נחשף כשיחזור לחדר הסגלגל. בשוק מבינים כי טראמפ עתיד לשנות את המציאות הכלכלית בארה"ב, שווקים מסויימים אף משוועים לשינוי זה.
תכניות טראמפ לשוק הדיור יכולות להעיר מחדש את השוק
אחד האלמנטים המרכזיים במדיניותו של טראמפ מתייחס לשוק הדיור. שוק הדיור בארה"ב היה נושא מרכזי בבחירות לנשיאות 2024, כאשר מלאי בתים נמוך המשיך לדחוף את מחירי הדיור לשיאים חדשים והביא לירידה בביקוש לדיור. עלויות הבתים הגבוהות, יחד עם ריביות המשכנתאות שזינקו בשנים האחרונות, הרחיקו את חלום הבית האמריקאי מהישג ידם של יותר ויותר אמריקאים, במשבר מתמשך של נגישות דיור.
גם סגנית הנשיא קמלה האריס וגם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, התחייבו לטפל במשבר הדיור אם יזכו בבחירות. כעת, לאחר ניצחונו של טראמפ, תעשיית הנדל"ן בוחנת מחדש את השפעת מדיניותו על השוק.
דו"ח שפורסם לפני הבחירות על ידי Realtor.com הציג את תוכניותיהם של שני המועמדים. הדו"ח מציין לחיוב כמה מההצעות של טראמפ. הדו"ח ציין לטובה את תוכניותיו של טראמפ להגדיל את היצע הדיור על ידי הסרת רגולציות על פיתוח דיור, שאותן הוא תיאר כ"מיותרות" ו"הרסניות". אנליסטים בתחום קבעו כי המחויבות של טראמפ לנושא בהחלט יכולה לתרום להגברת הבנייה בשוק הדיור ועלייה בהיקפי היצע הבתים.
כמו כן, הריבית, אם לא יתרחש שינוי בתחזיות, צפוייה להמשיך ולרדת בהמשך השנה. הריביות הנמוכות ישפרו את אפשרויות הקנייה ויוזילו את העלויות עבור קוני הבתים, הצפי הוא לכך שככל שהריבית תרד הביקוש ילך ויגבר. הריבית בארה"ב כבר פחתה בשיעור של 0.75%, ותרמה להפחתת הריבית הקבועה על המשכנתא לרמה של כ-6%.
קיצוץ המיסים והמכסים של טראמפ
גורם אחר, אולי קצת פחות חיובי לשווקים הוא זעזוע אינפלציוני. טראמפ אמר מספר פעמים במהלך הקמפיין כי הוא ימשיך את הקיצוץ במיסים שהחל כבר בכהונתו הראשונה, יטיל מכסים גבוהים יותר על סין ויגרש מהגרים. מהלכים אלו צפויים להעלות את נטל החוב של הממשל האמריקאי ולהגביר את לחצי האינפלציה. בעוד הכלכלה האמריקאית צפוייה להאט לאורך השנה הבאה, עלייה באינפלציה יכולה להביא לקשיים לצרכנים בארה"ב ואף לשינוי בתחזיות לריבית.
המדינה הרפובליקנית שיכולה להרוויח מהבחירות
בינתיים, במדינת טקסס יכולים דווקא לקוות לטוב אחרי הבחירות. המדינה שנחשבת רפובליקנית באופן מסורתי, בחרה ברוב מחוזות המדינה גם הפעם במועמד הרפובליקני לנשיאות. טקסס נהנית מכלכלה טובה יותר משאר ארה"ב: האינפלציה בטקסס נמוכה יותר ממוצע המדינות בארה"ב, כאשר המדד האחרון הראה שהאינפלציה בטקסס ובייחוד באיזור יוסטון, נמוכים יותר מהממוצע. באיזור יוסטון עומדת האינפלציה על 1.7%, זאת לעומת 2.4% בחודש אוגוסט. פרט לכך, עליית האינפלציה אחרי הקורונה, לא גרמה לשינוי בביקוש לדיור באיזור, להיפך, בזמן שהאינפלציה זינקה בשנים 2021-2022, חוותה טקסס זינוק בכמות המהגרים לאיזור.
כמו כן, בטקסס קיים מחסור חמור בדיור שמוביל לעלייה במחירי הבתים והשכירות, התייקרות מחירים שצפוייה להימשך גם בשנים הבאות. המחסור בדיור ממחיש כיצד טקסס, שבונה יותר בתים מכל מדינה אחרת, מתקשה בעשור האחרון לבנות מספיק בתים כדי לעמוד בביקוש, על רקע הפריחה הכלכלית שלה. הבעיה הזו עומדת בבסיס משבר הנגישות לדיור במדינה. מחירי הבתים והשכירות באזורי המטרופולין הגדולים בטקסס זינקו בשל התחרות הגוברת על היצע מוגבל של בתים.
"בעוד שטקסס בונה כמות רבה של דיור בסך הכול, במקומות רבים זה פשוט לא מספיק כדי לעמוד בקצב הביקוש במדינה ובאנשים שעוברים אליה ממדינות אחרות," אמר דיוויד גרסיה, מנהל המדיניות של Up For Growth. בדוח האחרון שלה, Up For Growth ציינה כי ארה"ב זקוקה ל-3.8 מיליון בתים כדי להקל על בעיית הנגישות לדיור. בטקסס לבדה, חסרים כ-320 אלף בתים בכדי לעמוד בביקוש, טקסס נמצאת במקום השני במספר יחידות הדיור החסרות בארה"ב, שנייה רק אחרי קליפורניה. האטרקטיביות של טקסס נמשכת גם אחרי הבחירות, ברשימה של שוקי הדיור הכדאיים בארה"ב ע"י realtor.com שפורסמה אחרי הבחירות ציינו לטובה את ערי טקסס ובפרט את יוסטון. "דאלאס ויוסטון חוות צמיחה כלכלית רבה, עם עלייה משמעותית בהזדמנויות העבודה, בעיקר בגלל שמספר רב של חברות סטארט-אפ מוצאות בערים אלו מקום טוב לבסיס פעילות," אומר שיימוס נלי, מנכ"ל חברת הנדל"ן הטכנולוגית TurboTenant.
"וכאשר הזדמנויות העבודה גדלות, כך גם האוכלוסייה," מוסיף נלי. "אנשים רבים עוברים לערים הללו עבור ההזדמנויות, וזה מעולה למשקיעים שיכולים להיכנס לשוק בשלב מוקדם".